(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Akutna bol u vratu relativno je čest problem, u svakom trenutku zahvaća oko 10-15 % populacije. Većina bolova u vratu nastaje nakon ozljeda ili zamora vratnih struktura. Cilj: Ispitati učinak Schanzovog ovratnika na smanjenje onesposobljenja vratne kralježnice i intenzitet boli u akutnom bolnom vratnom sindromu. Metode i ispitanici: U istraživanje je bilo uključeno 32 bolesnika s akutnim bolnim vratnim sindromom. Na početku istraživanja svi ispitanici su uz pomoć fizioterapeuta ispunili upitnik Indeks onesposobljenja vratne kralježnice (IOVK) te VAS ljestvicu (vizualno-analognu ljestvicu procjene boli) za procjenu intenziteta boli. Isti se postupak ponovio po isteku tretmana za obje skupine ispitanika. Rezultati: Prosječna životna dob ispitanika bila je 37,4±9,15 godina. Najmlađi ispitanik imao je 23, a najstariji 49 godina. Prosječna dob muškaraca bila je 38,4±9,6 godina, dok je ista u žena iznosila 37,0±9,1 (t=0,383; d.f. 30; p=0,705). Ispitanici koji su tretirani terapijskim vježbama i elektroterapijom postigli su statistički značajno bolje rezultate u svim istraživanim parametrima nakon završetka tretmana, odnosno postigli su smanjenje onesposobljenja vratne kralježnice i intenziteta boli. Zaključak: Tretman Schanzovim ovratnikom uz savjete o prikladnim aktivnostima i posturalnoj korekciji, utječe na smanjenje onesposobljenja vratne kralježnice, te smanjuje intenzitet boli u bolesnika akutnim bolnim vratnim sindromom.