(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Anksioznost je psihološko stanje koje je danas gotovo neizbježno zbog načina života ljudi. Informacijska anksioznost može se protumačiti kao strah i/ili bojazan od traženja informacijskih resursa tijekom postupka traženja informacija. Cilj: Ispitati razinu informacijske anksioznosti studenata na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, te najvažnije izvore informacijske anksioznosti. Ispitanici i metode: Provedeno je istraživanje na uzorku od 174 ispitanika, koristeći Upitnik anksioznosti pretraživanja informacija (ISAS). Istraživanje je provedeno u studenom 2019. godine na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru. Rezultati: Od ukupnog broja anketiranih njih 96 % ima određenu razinu informacijske anksioznosti (pretežito blagu razinu), dok samo 4 % nema razvijenu informacijsku anksioznost. Razina informacijske anksioznosti različita je u odnosu na pojedinca pa tako imamo sedam pojedinaca bez informacijske anksioznosti, 15 s niskom informacijskom anksioznosti, 128 s blagom informacijskom anksioznosti, 22 s umjerenom informacijskom anksioznosti i 2 studenta s izraženom informacijskom anksioznosti. Zaključak: Razina informacijske anksioznosti kod većine studenata je blago razvijena. Razlike između studijskih grupa i studijskih smjerova nisu statistički značajne, dok je jedina statistički značajna razlika između studijskih grupa kod tehničkih prepreka.