(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Anemija je česta komplikacija i ekstraintestinalna manifestacija upalnih bolesti crijeva (UBC), povećava smrtnost, umanjuje sposobnost oboljelih za rad i negativno utječe na kvalitetu života. CILJ: Utvrditi povezanost anemije i UBC u odraslih osoba oboljelih od UBC s područja istočne Hrvatske. ISPITANICI I METODE: Istraživanje je provedeno po načelu presječnog istraživanja u razdoblju od lipnja 2016. godine do siječnja 2017. godine. U istraživanje je uključeno 78 ispitanika oboljelih od upalnih bolesti crijeva, koji su u spomenutom razdoblju bili upućeni u Zavod za kliničku laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog bolničkog centra Osijek zbog laboratorijske analize krvi. Za dokazivanje anemije korištene su sljedeće laboratorijske analize: određivanje željeza u serumu, transferina, feritina, TIBC-a, UIBC-a, C-reaktivnog proteina, kompletne krvne slike i retikulocita. REZULTATI: Utvrđena je prisutnost anemije kod 24, 4 % ispitanika. Prema vrsti anemije, u 63, 2 % slučajeva riječ je o sideropeničnoj anemiji, a u 36, 8 % slučajeva o anemiji kronične bolesti. Nema statistički značajne razlike u učestalosti i vrsti anemije između oboljelih od Crohnove bolesti (CB) te oboljelih od ulceroznog kolitisa (UC). Kod osoba s aktivnom bolešću statistički je značajno češće utvrđeno postojanje anemije u odnosu na osobe s inaktivnom bolešću. ZAKLJUČAK: Anemija je značajna ekstraintestinalna komplikacija upalnih bolesti crijeva. Nužno je adekvatno liječenje prisutne anemije u sklopu upalne bolesti crijeva jer ista predstavlja značajan dodatni simptom odnosno komplikaciju bolesti.