(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Kalcifikat u ramenu, poznat i kao kalcificirajuća tendinopatija, česti je uzrok boli u ramenu i najčešće se javlja između 30. i 50. godine života te je približno dvostruko češća kod žena nego kod muškaraca. Patogeneza bolesti nije poznata i bolest ima cikličku prirodu. Cilj: Istražiti i procijeniti utjecaj ultrazvuka i manualne terapije na smanjenje kalcifikata u ramenu. Materijali i metode: U ovo istraživanje provedeno u Rehabilitacijskom centru "Život" u Mostaru tijekom svibnja do srpnja 2023. godine., sudjelovalo je 30 ispitanika. Statistička analiza, korištenjem Microsoft Excela 2010 i IBM SPSS-a 23.0, obuhvatila je deskriptivnu i inferencijalnu statistiku, otkrivajući značajne uvide u perspektive ispitanika i formirajući temelj za sveobuhvatnu raspravu. Rezultati: Rezultati istraživanja su pokazali statistički značajno smanjenje intenziteta boli nakon terapije, kako kod muškaraca tako i kod žena. Također, veličina kalcifikata znatno se smanjila, a opseg pokreta u ramenu poboljšao. Analiza demografskih čimbenika otkrila je razlike između ženskih i muških sudionika te je istaknuto brzo traženje terapije nakon pojave boli. Zaključak: Obećavajuća je učinkovitost kombinacije ultrazvuka i manualne terapije u liječenju kalcifikata u ramenu, postavljajući temelje za daljnja istraživanja i prilagođenu kliničku praksu.