(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Poremećaji lučenja hormona štitnjače mogu biti hipertireoza (snižene razine TSH i povišene razine FT3 i FT4) i subklinička hipertireoza (snižena koncentracija TSH uz normalan FT3 i FT4). Cilj: istražiti koncentracije hormona štitnjače (TSH, FT3 i FT4) kod pacijenata sa hipertireozom ili subkliničkom hipertireozom liječenih u Plavoj Klinici u Tuzli. Materijali i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 120 bolesnika podijeljenih u tri skupine kontrolnu skupinu, skupinu s ispitanicima koji imaju hipertireozu i skupinu bolesnika sa subkliničkom hipertireozom. Analizirana je koncentracija hormona TSH, FT3 i FT4. Određivanje je izvršeno na analizatoru IMMULITE 1 Siemens, a određivanje parametara je urađeno sa imunokemijskom metodom. Rezultati: Rezultati su pokazali za TSH je postojanje značajnih statističkih razlika između kontrolne skupine i skupine s hipertireozom (p<0,0001) te između kontrolne skupine i skupine sa subkliničkom hipertireozom (p=0,0001), a parametar FT3 pokazao je da postoji statistički značajna razlika između kontrolne skupine i skupine s hipertireozom (p<0,0001), te između bolesnika s hipertireozom i subkliničkom hipertireozom (p<0,0001). Za FT4 smo utvrdili statistički značajnu razliku između kontrolne skupine i skupine s hipertireozom (p<0,0001) te između skupina s hipertireozom i subkliničkom hipertireozom (p<0,0001). Zaključak: Koncentracija TSH je smanjena kod hipertireoze, kao i kod subkliničke hipertireoze. Serumske koncentracije FT3 i FT4 su povišene u hipertireozi, dok je u subkliničkoj hipertireozi serumska koncentracija FT3 i FT4 u referentnom području.