(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Veći uvid u kvalitetu života oboljelih može pomoći istraživačima i kliničarima da koriste kvalitetu života kao mjeru ishoda liječenja. Karcinom dojke je stresan događaj koji uzrokuje iznimno teške fizičke, emocionalne i socijalne izazove. Osim zabrinutosti oko toga hoće li rak dojke uzrokovati metastaze i utjecaja nuspojava liječenja na svakodnevni život, bolesnice s rakom dojke imaju veću vjerojatnost da će doživjeti depresiju od pacijenata s drugim vrstama raka. Osim toga, operacija, kemoterapija, terapija zračenjem i drugi oblici liječenja mogu uzrokovati promjene u fizičkom izgledu pacijenta, što dovodi do tjeskobe, boli, depresije i niskog samopoštovanja. Samopoštovanje je određeno pozitivnim ili negativnim osjećajima kao i zadovoljstvom i povjerenjem u sebe. Također se odnosi na uvjerenje da je netko sposoban nositi se s izazovima u životu i vrijedan je sreće. Jedna je studija pokazala da je samopoštovanje ključni čimbenik u rastu i povratku normalnom životu kod pacijenata s rakom dojke. Utvrđeno je da je nisko samopouzdanje snažno povezano s depresijom i drugim psihičkim tegobama. Dijagnoza i liječenje raka dojke obuhvaćaju kritično razdoblje u životu žene tijekom kojeg ona pati od zabrinutosti oko širenja raka na druge dijelove tijela, neizvjesnosti u pogledu budućnosti, tjeskobe i depresije, ljutnje, frustracije, boli, promjene sebe -image, strah od gubitka ženstvenosti i promijenjeno samopouzdanje. Napredak u dijagnostici i liječenju karcinoma dojke, patološke razlike između ove bolesti i drugih kroničnih bolesti, promjene u samopouzdanju, razvoj negativnih emocija, doživljaj svakodnevnih problema na poslu i u međuljudskim odnosima te razvoj anksioznosti može dovesti do promjena u kvaliteti života pacijentica s karcinomom dojke. Cilj ovog rada je objasniti povezanost kvalitete života i samopoštovanja u oboljelih od karcinoma dojke.