(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Influenza ili gripa je akutna zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana jednim od virusa gripe A, B ili C koja se neizostavno pojavljuje svake godine u obliku većih ili manjih epidemija, s izraženim brzim širenjem unutar populacije. Veći broj smrtnosti pojavljuje se u mjesecima kada traje epidemija i povezuje se s povećanim brojem upala pluća, pogotovo u starijih ljudi Cilj istraživanja: Analizirati mortalitet od gripe u Republici Hrvatskoj i razmotriti povezanost mortaliteta s cijepnim statusom. Materijali i metode: Provedena je retrospektivna presječna epidemiološka studija između siječnja i travnja 2024. godine. Analizirani su podaci umrlih od gripe od 01.01.2014. do 31.12.2023. godine u Republici Hrvatskoj prikupljeni na Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Rezultati: U promatranom razdoblju u Republici Hrvatskoj od gripe oboljelo je 65 321 osoba, od toga 227 prijava su imale smrtni ishod uzrokovan infekcijom gripe. Među preminulima 70 % prevladavaju osobe u dobi od 65 godina i starije, a 20 % osobe u dobi od 30 do 65 godina života. U prosjeku više je muških osoba umrlo te 63 % ispitanika nije bilo cijepljeno, kod 32 % ispitanika nije bio poznat cijepni status, a njih 5% je bilo cijepljeno protiv gripe. Zaključak: U svim sezonama gripe najveći broj smrtnih ishoda bilježimo u osoba u dobi od 65 godina i starije. Većina preminulih osoba nije bila cijepljena protiv gripe.