(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Sigurnost na radnom mjestu podrazumijeva primjenu moderno koncipirane metode procjene rizika koja se automatski uključuje u aktivnost upravljanja rizikom. Kada se otkrije rizik, potrebno ga je preventivnim mjerama ili intervencijama smanjiti ili potpuno otkloniti. Cilj: Ispitati u kojoj mjeri zdravstvene organizacije brinu o svojim radnicima, u kojoj su mjeri radnici svjesni rizika, da li imaju adekvatne uslove rada i da li ih poštuju. Ispitanici i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 144 zdravstvenih radnika zaposlenih u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Uzorak je odabran metodom slučajnog izbora. Studija je deskriptivna i komparativna. Rezultati: Ukupan uzorak (N=144) obuhvata 140 ili 97,2 % ispitanika koji rade u javnim zdravstvenim ustanovama i 4 ili 2,8 % ispitanika koji rade u privatnim zdravstvenim ustanovama. Gotovo ¾ ispitanika upoznato je sa primjenom procjene rizika na radnom mjestu, u 25,0 % slučajeva je upoznato sa nekim strateškim dokumentom o upravljanju rizicima i procjeni rizičnih radnih mjesta. Najveći broj ispitanika, njih 63,9 %, navodi da poštuje mjere zaštite koje im poslodavac pruža. Niko od ispitanika nije naveo razloge za nepoštovanje. Zaključak: Ispitanici su potvrdili postojanje rizika na radnom mjestu u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i svijest o njima, te su potpuno ili djelimično svjesni rizika i djelimično praktikuju zaštitu od njih. Značajan broj zaposlenih navodi oboljenja koja su potencijalno uzrokovana rizičnim radnim mjestom.