(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Kongenitalni sifilis uzrokuje spiroheta, Treponema pallidum, koja se može prenijeti sa zaražene majke na fetus tijekom trudnoće. Na globalnoj razini, učestalost kongenitalnog sifilisa je u porastu, i to sa 700 000 prijavljenih slučajeva u 2016. godini na 1,5 milijuna u 2023. godini. Unatoč širokoj dostupnosti penicilina, 2020. godine u SAD-u je prijavljeno 2152 slučajeva. Sifilis je bolest koja se prezentira veoma različitim kliničkim slikama. Diferencijalno dijagnostički uvijek treba razmišljati o sifilisu kao o mogućoj dijagnozi kod klinički nejasnih stanja dok je lijek prvoga izbora i dalje penicilin, neovisno o stadiju bolesti. Cilj: Ukazati na važnost ranog probira trudnica na sifilis radi prevencije kongenitalnog sifilisa. Prikaz slučaja: Riječ je o muškom novorođenčetu GD 37+5/7 tjedana rođenim prirodnim putem od majke koja je sifilis pozitivna bila u drugom trimestru trudnoće, te je liječena Penicilinom. Po porođaju novorođenče je smješteno na Klinički odsjek za neonatologiju, te je urađena lumbalan punkcija i proširena laboratorijska obrada. Zbog mogućnosti poremećaja drugih organskih sustava urađena je šira ultrazvučna obrada. Zaključak: Iako sifilis danas nije jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, najveći izazovi ove infekcije vezani su za vrlo ranjive skupine kao što su trudnice i nerođena djeca. Probir trudnica na sifilis trebao bi postati ne samo zdravstveni, nego i politički prioritet svake države, a budući da se radi o izlječivoj infekciji, lijek bi trebao biti dostupan svima.