(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Cilj: Ova studija istražuje neželjene učinke različitih glasničkih RNA (mRNA) cjepiva (BNT162b2/Pfizer ili mRNA-1273/Moderna) kod zdravstvenih djelatnika koji su primili treću (booster) dozu, a prethodno su dva puta cijepljeni adenovirusnim vektorskim cjepivom (ChAdOx1-S/Astra Zeneca). Materijali i metode: Podatci su prikupljeni na temelju anketiranja 175 zdravstvenih djelatnika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar od listopada 2021. do ožujka 2022. Sudionici su ispunili početni opći anketni obrazac neposredno prije docjepljivanja te drugi anketni obrazac u vezi s nuspojavama nakon cijepljenja. Na temelju cjepiva, ispitanici su podijeljeni u dvije skupine – Pfizer i Moderna. Organizacija podataka i njihova statistička obrada su provedeni pomoću softvera Microsoft Excel i SPSS. Rezultati: Od 175 sudionika, njih 132 (75,4%) je imalo blage nuspojave nakon docjepe, dok teže nuspojave nisu zabilježene. Ukupno gledano, nuspojave su bile značajno češće kod sudionika koji su primili cjepivo Moderna u usporedbi s onima koji su primili cjepivo Pfizer (82,7%, P < 0,001) te su bile značajno češće kod žena (82,5%, P = 0,031). Točnije, bolove u ramenu, zimicu, drhtavicu i vrućicu su češće prijavljivali sudionici cijepljeni Modernom. Zaključci: U ovom radu je pokazano da su oba mRNA cjepiva sigurna za upotrebu, dok je upotreba Pfizer cjepiva za docjepu u heterolognom pristupu cijepljenju rezultirala manjom učestalošću neželjenih efekata. Širok raspon dostupnih cjepiva je povoljan u vremenima pandemije, a njihove doze bi u budućnosti trebalo preispitati prvenstveno prema njihovoj imunološkoj učinkovitosti.