(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Lumbalni bolni sindrom obuhvaća različite entitete koji se manifestiraju bolnošću, mišićnom napetosti ili nelagodom između donjeg rebrenog luka i donje glutealne brazde, sa ili bez širenja u nogu. Cilj: Ispitati povezanost postojećih faktora rizika na pojavnost lumbalnog bolnog sindroma kod fizioterapeuta. Ispitanici i metode: Istraživanje je ustrojeno kao presječna studija i provedeno je na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. U istraživanje su uključeni fizioterapeuti oba spola i svih dobnih skupina koji nisu imali prethodnu povijest bolesti vezano za kralježnicu a imaju više od jednu godinu radnog staža. Podaci su prikupljeni anonimnim anketiranjem ispitanika, a kao instrument istraživanja korišten je modificirani Nordijski upitnik za analizu muskulo skeletnih simptoma. Ovaj upitnik se sastoji od 4 dijela:socio demografski podaci, obavljanje zdravstvene njege, bol u donjem dijelu leđa, te zadovoljstvo na radnom mjestu. Rezultati: Prevalenca lumbalnog bola u posljednjih 12 mjeseci bila je oko 94.0 %. U Istraživanju je sudjelovalo je 56 ispitanika od koji je više bilo ženskog spola, a prevladavala je starosna skupina od 31 40 godina sa visokom stručnom spremom. Muškarci su imali blago prekomjernu tjelesnu težinu a trajanje lumbalnog bola povezano je sa spolom ispitanika. Zaključak: Ispitanici koji su podizali više tereta imali su značajno veću bol u lumbalnom dijelu kralježnice, dok duljina radnog staža nije značajno povezana s pojavnošću lumbalnog bolnog sindroma.