(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Razumijevanje kako duhovnost utječe na mentalno zdravlje može pružiti važne uvide u metode liječenja i podrške za osobe s duševnim bolestima. Duhovnost se u suvremenom društvu sve više prepoznaje kao važan aspekt ljudskog života. Označava duboke vrijednosti i životne poglede prema kojima ljudi žele živjeti. Viša razina duhovnosti pomaže osobnom rastu i razvoju, uključujući mentalno zdravlje i emocionalno blagostanje pojedinca. Pružanje duhovne zdravstvene skrbi smatra se važnim za prevenciju simptoma depresije i obuhvaća aktivnosti kao što su slušanje pacijenata, pružanje mira, poštovanja, utjehe i nade. U svijetu se sve više prepoznaje i primjenjuje holistički pristup liječenja pacijenata. Holistički pristup zdravlju prepoznaje međusobnu povezanost psiholoških, društvenih, bioloških i duhovnih aspekata osobe, što se ogleda u primjeni različitih metoda uključujući lijekove, obrazovanje, komunikaciju, samopomoć i alternativne terapije. Povijest pokazuje da su znanstvena istraživanja odavno potvrđivala vezu između duhovnosti i poboljšanja zdravlja. Duhovnost se čini sve važnijom u kontekstu povećanog životnog stresa, a novija istraživanja sugeriraju da duhovne prakse mogu doprinijeti smanjenju simptoma depresije. Duhovna uvjerenja i prakse također mogu pružiti utjehu osobama koje su uplašene ili tjeskobne, povećavajući njihov osjećaj kontrole, sigurnosti i samopouzdanja. Efekti duhovnosti su na mentalno zdravlje individualni i ovise o osobnim uvjerenjima, životnim iskustvima i kontekstu u kojem se prakticira. Ključan je individualizirani pristup u procjeni i integraciji duhovnih i religioznih aspekata u tretman mentalnih poremećaja. Ovaj rad istražuje povezanost između duhovnosti i duševnih bolesti, s ciljem da se osvijetli kako duhovnost može biti i izvor podrške i izazova za osobe koje se bore s mentalnim poremećajima.