(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Upalna bolest crijeva (IBD) označava dva glavna poremećaja: ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest. Obzirom na strukturu i proces, postulirano je da za postizanje ciljeva liječenje IBD a zahtijeva multidisciplinarni pristup u kojem liječnici, medicinske sestre, dijetetičari i socijalni radnici međusobno djeluju. Uloga liječnika u liječenju je dobro definirana, ali je korisno definirati ulogu medicinskih sestara u vođenju skrbi za pacijente s IBD om. Cilj: pojasniti utjecaj medicinskih sestara na kvalitetu skrbi u liječenju bolesnika oboljelih od upalnih bolesti crijeva. Metode: Provedena je elektronska pretraga baze podataka PubMed, MEDLINE, EMBASE i Cochrane baza podataka. Pretraga je obavljena korištenjem ključnih riječi. U ovaj rad uključena su istraživanja koja su se unutar 10 godina bavila ispitivanjem o doprinosima medicinskih sestara u kvaliteti skrbi oboljelih od IBD a. Rezultati: Broj posjeta u bolnici smanjen je s 1377 na 853 (38 % smanjenje) u ustanovama koje su imale specijaliziranu IBD sestru. Zadovoljstvo pacijenata poboljšano je u ključnim područjima, posebno u pristupima informacija o IBD u i savjetima o očuvanju zdravlja. Broj bolesnika u remisiji povećao se s 63 % na 69 %. Priznata IBD sestra oslobodila je resurse liječnika, te su ostvareni bolji kontakti s pacijentima i samim tim manji broj hospitalizacija. Zaključak: Važno je prepoznati ulogu specijaliziranih medicinskih sestara koje su posvećene brizi i praćenju bolesnika s upalnim bolestima crijeva u upravljanju specijalističkim sestrinskim intervencijama za poboljšanje skrbi i praćenju bolesnika, same bolesti, pristup liječenju, otpust, morbiditet i kvalitetu života. Edukacija medicinske sestre čini važan dio skrbi u pacijenata oboljelih od upalnih bolesti crijeva, jer je medicinska sestra prva osoba od koje će pacijenti tražiti suradnju nakon dijagnosticiranja bolesti.