(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Obrazovanje u Bosni i Hercegovini (BiH) u nadležnosti je entiteta Republika Srpska (RS), deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i Brčko Distrikta (BD). Visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini regulirano je Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Prava pacijenata utvrđena su Zakonom o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata, kojim su određena prava, obaveze i odgovornosti pacijenata prilikom korištenja zdravstvene zaštite, način korištenja tih prava, način zaštite i unaprjeđenja tih prava, kao i druga pitanja u vezi s pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata. Informirani pristanak, kao jedno od prava pacijenata, predstavlja slobodno očitovanje volje pacijenta odnosno njegovu suglasnost za provođenje predložene medicinske mjere ili sudjelovanja u istraživanju, a za njegovu valjanost potrebni su kompetentnost bolesnika, adekvatnost informacije i dobrovoljnost. Cilj ovog rada je pregledati dostupne nastavne planove i programe na mrežnim stranicama ustrojbenih jedinica na javnim Sveučilištima u Bosni i Hercegovini, te vidjeti koliko se pojmovi „prava pacijenata“ i „informirani pristanak“ izučavaju na javnim sveučilištima u Bosni i Hercegovini.