(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Može se utvrditi da je znanstvena revolucija kao i njen razvoj zapravo jedan kompleksan niz događaja koji se dogodio. Mogućnosti i prilike koje nam se danas pružaju u društvu su rezultat djelovanja niza odvažnih ličnosti i gdje zaista možemo reći da uživamo ideju svijeta koja je u prošlosti bila teško zamisliva. Znanstvena revolucija je označila napredak u znanosti, tehnologiji i društvu. Postavili su se temelji znanstvene metode koja se primarno bazirala na opažanjima i pokusima. Osnivale su se akademije i znanstvena društva koja su promovirala znanost u njenom najboljem smislu. Znanost sama po sebi može biti sposobna da se mijenja, regulira i da oporavlja. Mijenjanjem znanosti, mijenjala su se i sveučilišta koja su od 12. stoljeća odgovarala na varijabilne okolnosti u društvenom životu. Sveučilište kao mjesto istraživanja i poučavanja se pretvara u svjesnog aktera kojeg čini veliki broj dionika. Revolucija je rekonstruirala znanost temeljem novih stavova u nekoj zajednici. Njezin cilj je izmjena okvira i to utjecajem te uvjeravanjem znanstvene zajednice. Znanstvena revolucija (lat. revolvere natrag vratiti, preokret) prema Rodinu je ustvari sama revolucija znanosti, dok Hegel s filozofske strane znanstvenu revoluciju smatra ničim drugim do povratkom pojedinačne znanosti o ovom ili onom sektoru bića na iskon bića samog. Pojam znanost dolazi od grčkog pojma epistēmē razumijevanje, znanje i latinskog pojma scientia, scientiae znanje koje se bazira na podacima koji se mogu dokazati i reproducirati. Cilj rada je prikazati kako intelektualni kapital, koji uključuje rezultate znanstvenih istraživanja, znanstvena otkrića teorijskog, razvojnog i praktičnog značaja, te razinu obrazovanosti i znanstveno istraživačke djelatnosti aktivnog stanovništva, postaje ključan faktor za suvremeno funkcioniranje društvene reprodukcije u najrazvijenijim zemljama svijeta, značajno utječući na cjelokupni socijalni i ekonomski razvoj te transformaciju društvene reprodukcije kroz doprinos pojedinaca svojim znanjima, vještinama i kreativnošću.