(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Kpa se pojavljuje u manje od 2 % bijelaca. Protutijelo na ovaj antigen niske učestalosti uzrokuje blagu do umjerenu odgođenu hemolitičku reakciju i hemolitičku bolest fetusa i novorođenčeta. Test pretraživanja na antigene niske učestalosti kao što je Kpa nije rutinski, zbog čega se imunizacija teže i dijagnosticira. Prikaz slučaja: Prikazan je slučaj hemolitičke bolesti novorođenčeta uzrokovan anti-Kpa protutijelom koje nije prepoznato u uredno kontroliranoj prvoj trudnoći. Rezultati: U novorođenčeta krvne grupe O RhD pozitivna s novorođenačkom žuticom detektiran je pozitivan direktni antiglobulinski test. Indirektni Coombs test majke bio je negativan tri puta tijekom trudnoće. Indirektni Coombsov test eluata bio je negativan, ali je identifikacijom s panel eritrocitima u gel mikrokarticama detektirano anti-Kpa protutijelo. Zaključak: Test pretraživanja na protutijela na antigene niske učestalosti kao što je Kpa nije rutinski, zbog čega je prepoznavanje imunizacije otežano ali jako važno. Ovaj slučaj bi nam trebao biti upozorenje da protutjela na antigene niske učestalosti mogu uzrokovati ozbiljne reakcije.