(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: Virusni hepatitis B je akutna, ali i kronična bolest jetre prouzročena virusom hepatitisa B (HBV), koja je i dalje javnozdravstveni problem, unatoč učinkovitom cjepivu i antivirusnim lijekovima koji mogu zaustaviti replikaciju virusa. Cilj istraživanja je prikupiti, statistički obraditi i usporediti podatke o dobi, spolu i broju oboljelih od hepatitisa B u Hercegovačko-neretvanskoj (HNŽ) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ). Ispitanici i postupci: U retrospektivnoj studiji prikupljeni su podaci o broju stanovnika kao i broju registriranih bolesnika s hepatitisom B na područjima ovih dvaju županija, te demografski podatci oboljelih (dob, spol) kroz vremensko razdoblje od 01.01.2014. do 31.12.2024. godine. Rezultati: U HNŽ u ispitivanom razdoblju registrirano je 11 osoba s hepatitisom B, gotovo podjednak broj žena i muškaraca, a oboljeli muškarci su u prosjeku bili značajno mlađi od žena (p<0.05). U SDŽ u istom razdoblju registrirano je 55 osoba s hepatitis B infekcijom, od čega značajno više muškaraca nego žena (p<0.05), dok nije bilo statistički značajne razlike u dobi oboljelih (p>0.05),. Prosječna godišnja stopa prijavljenih infekcija hepatitisom B u promatranom razdoblju u HNŽ iznosila je 0.42 %000, a u SDŽ 0.96 %000,. Ukupna stopa infekcije hepatitisom B u SDŽ iznosila je 12,21 %000, i bila je značajno viša nego u HNŽ gdje je iznosila 4,66%000 ( p<0.05). Zaključak: Utvrđeno da područja obaju županija imaju nisku stopu obolijevanja od hepatitisa B. Epidemiološki podatci o hepatitisu B dobiveni u ovom istraživanju važni su za usmjeravanje prevencije i liječenja ove bolesti na ispitivanim područjima i doprinose jednom od ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a to je eliminacija hepatitisa u svijetu do 2030. godine.