(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2025)
Umjetna inteligencija (AI) je računalna znanost koja se bavi sposobnošću računala i robota da obavljaju zadatke koji zahtijevaju neki oblik inteligencije, kao što su učenje, planiranje, prepoznavanje predmeta, razumijevanje stranih jezika itd. Primjenjuje se u raznim područjima kao što su medicina, znanost, financije, zabava, sigurnost. Umjetna inteligencija se polako, ali sigurno integrira u zdravstveni sustav, gdje ima za cilj poboljšati ishode pacijenata, smanjiti troškove i povećati učinkovitost. Posebnu ulogu ima u području radiologije, gdje bi trebala povećati dijagnostičku i terapijsku točnost. Različite vrste umjetne inteligencije koje su našle primjenu u radiologiji su strojno učenje, duboko učenje i neuronske mreže. Podaci o radiološkom snimanju brzo rastu i povećavaju potrebu za brojem dostupnih obučenih radiologa. Umjetna inteligencija olakšava posao radiologu skraćujući vrijeme potrebno za dijagnozu, ali služi i kao podrška za dijagnozu i tumačenje nalaza. Sustavi umjetne inteligencije igraju posebnu ulogu u radiografiji prsnog koša. Radiografija prsnog koša koristi računalni program za prepoznavanje uzoraka koji otkriva sumnjive značajke na slici i skreće pozornost radiologa kako bi se smanjila lažno negativna očitanja. Računalno potpomognuta dijagnoza ili CAD naziv je spomenutog računalnog programa. CAD sustavi, poznati kao računalno potpomognuta detekcija (CADe) i računalno potpomognuta dijagnostika (CADx), temelje se na principu dubokog učenja, odnosno konvolucijske neuronske mreže (CNN). Cilj ovog rada je ukazati na ulogu CAD sustava u točnosti i ubrzanju dijagnostičkog odlučivanja radiologa u radiografiji torakalnih organa