(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: U teškim kliničkim scenarijima, neinvazivna ventilacija postala je sveprisutna terapijska mogućnost, pružajući vitalnu podršku pri disanju bez potrebe za invazivnom endotrahealnom intubacijom. Potrebno je istaknuti važnost istraživanja primjene neinvazivne ventilacije u kontekstu koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19) pneumonije, analizirajući njezinu ulogu, učinkovitost i kliničke ishode. Metoda neinvazivne ventilacije sa korištenjem je krenula u jedinicama intenzivne medicine, a svoj vrhunac primjene doživjela je na odjelima u periodu COVID-19 pandemije. Cilj: Prezentirati rezultate uspješnosti primjene neinvazivne ventilacije kod pacijenata kod kojih je primjena takve vrste ventilacije bila potrebna u odnosu na primjene kisika i visokog protoka kisika. Materijali i metode: Provedena je retrospektivna studija u vremenskom razdoblju između siječnja 2021. do siječnja 2023. godine. Uključeno je 17 pacijenata liječenih na COVID odjelu KBC-a Zagreb. Prikupljeni podatci su za potrebe istraživanja anonimni, što znači da su svi podatci zaštićeni i obrađeni u BIS (bolnički informacijski sustav) sustavu. Rezultati: Vrsta ventilacije je utjecala na ishod liječenja što je prikazano u slijedećim rezultatima: pacijenti kod kojih je korišten kisik završilo je svoje liječenje uspješno (75%), dok je jedan pacijent preminuo. Pacijenti kod kojih je korištena terapija visokim protokom kisika, od njih sveukupno 9 samo 4 (44%) je preživjelo, a pacijenti kod kojih je korišten neinvazivna ventilacija (NIV), od njih 4, jedan je preminuo. Zaključak: Korištenje NIV-a pri liječenju pacijenata s COVID -19 pneumonijom pokazalo se učinkovito. Ovim istraživanjem se pokazalo da pacijenti s komorbiditetima (hematološka bolest) su vrlo rijetko ili uopće nisu završili smrtnim ishodom.