(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: Kirurška manipulacija malignim tumorima može dovesti do odvajanja tumorskih stanica i njihove diseminacije u okolnu intersticijsku tekućinu, krvne i limfne žile ili duž kanala biopsijskih igala, što potencijalno može rezultirati implantacijom i sekundarnim rastom tumora, poznatim kao sijanje tumora. Iako je karcinom pločastih stanica (KPS) jedan od najčešćih malignoma u području glave i vrata, prijavljeni slučajevi sijanja KPS-a grkljana iznimno su rijetki. Ipak, ovu mogućnost potrebno je uzimati u obzir radi smanjenja nepovoljnih ishoda i dodatnog povećanja sigurnosti i učinkovitosti kirurških zahvata. Prikaz slučaja: Muškarac u dobi od 68 godina dijagnosticiran je s karcinomom pločastih stanica lijeve glasnice te je podvrgnut kordektomiji. Zbog pozitivnih kirurških rubova na histopatološkoj analizi, provedena je adjuvantna radioterapija, kojom je postignuta klinička remisija potvrđena direktnom laringoskopijom i MSCT-om. Međutim, tri mjeseca nakon radioterapije na mjestu incizije laringofisure klinički je uočena manja tumorska masa, histološki potvrđena kao KPS. Daljnjom obradom nisu otkrivene intralaringealne lezije niti druga lokoregionalna patologija. Lezija je interpretirana kao postoperativno sijanje tumora te je kirurški odstranjena, pri čemu u jednogodišnjem praćenju nije bilo znakova recidiva. Zaključak: Karcinom pločastih stanica grkljana može imati potencijal za postoperativno sijanje, što naglašava važnost pridržavanja osnovnih onkoloških kirurških principa. Također, uloga profilaktičkih mjera protiv sijanja tumora i istraživanje tumorskog mikrookoliša koji pogoduje takvoj diseminaciji zaslužuju daljnja istraživanja.