(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2022)
Uvod: U Poljskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) istaknuto je da je znanje o idiopatskoj skoliozi (IS) među studentima fizioterapije ograničeno u odnosu na smjernice Međunarodnog društva za ortopedsko i rehabilitacijsko liječenje skolioze (SOSORT) iz 2011. godine. Za Bosnu i Hercegovinu nemamo takvih podataka. Rano otkrivanje skolioze i ispravno početno liječenje ključno je za učinkovitu skrb, pa bi fizioterapeuti trebali biti svjesni osnovnih kriterija za dijagnozu i indikacija za liječenje. Cilj istraživanja: Procijeniti trenutno znanje o skoliozi kod studenata fizioterapije Sveučilišta u Mostaru Ispitanici i metode: Prethodno osmišljena i testirana anketa s 10 pitanja, uključujući poznavanje smjernica SOSORT-a iz 2011. godine, prepisana je za potrebe anketiranja. Pitanja su osmišljena za analizu znanja o definiciji, uzroku, razvoju, prevalenciji, dijagnozi, liječenju i korekciji skolioze. Istraživanje je provedeno 2020.g i 2021.g, sudjelovalo je 139 studenata završne godine fizioterapije. Rezultati: Analiza je pokazala da je 83,45 % studenata prepoznalo kada je vjerojatno da će se IS razviti, no samo 36,69 % je izjavilo da je etiologija IS nepoznata. Jedanaest posto studenata pogrešno je definiralo IS kao dvodimenzionalnu deformaciju, a samo 10 % uspješno je prepoznalo prevalenciju IS-a u populaciji skolioza. Samo 10,79 % znalo je kriterije za postavljanje dijagnoze; međutim, 88 % nije moglo prepoznati odgovarajući pristup liječenju kroz terapijsku vježbu. 37,41 % ispitanika uspjelo je ispravno identificirati kada se za IS preporučuje ortoza. Zaključak: Sa samo 38,85 % studenata koji mogu točno odgovoriti na više od 50 % anketnih pitanja, postoji jasan nedostatak znanja o odgovarajućoj dijagnostici IS i liječenju koja bi mogla izravno utjecati na informacije koje dobiju ovi pacijenti u okviru primarne zdravstvene zaštite.