VAŽNOST I ZNAČAJ ZNANOSTI NA FAKULTETU ZDRAVSTVENIH STUDIJA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Utemeljenost zdravstvene struke u prirodnim znanostima stvara potrebu da se studenti u tijeku studiranja i po završetkustudija upoznaju i što bolje razumiju znanost. U svom svakodnevnom poslu stalno će morati pratiti nove spoznaje iz oblastizdravstva, a zadaća im je i pozvani su da i sami sudjeluju u njihovu stvaranju. To je od iznimne važnosti i značaja zajačanje zdravstvene struke i podizanje razine nastave na Fakultetu zdravstvenih studija. Da bi se odgovorilo na povećanusloženost zdravstvene njege, zbog starenja stanovništva, liječenja kroničnih bolesti, brojnih novih tehnologija i skupihpostupaka, povećana je važnost bolje izobrazbe svih djelatnika zdravstvene struke kako u stručnom tako i u znanstvenomsmislu.Suvremena znanost izvor je svih objektivnih ljudskih dobrobiti, a zdravstvena struka je i znanost s jasnim dostignućima,zakonima i mogućnostima i zbog toga se u sklopu Fakulteta zdravstvenih studija osim stručnog usavršavanja i napredovanjamoraju primjenjivati znanstvene metode i raditi znanstvena istraživanja. A raditi znanstvena istraživanja bez publiciranjane bi imalo smisla jer drugi zdravstveni stručnjaci ne bi znali rezultate naših istraživanja. I zato je važno da istražujemoi da o tome pišemo, a sve u cilju prevencije, zaštite i unapređenja zdravlja kao temeljne vodilje u poslovima djelatnika kojisu završili Fakultet zdravstvenih studija kao i nastavnika koji rade na stvaranju novih kadrova.