PREVALENCIJA ZLOUPORABE MARIHUANE I HAŠIŠA MEĐU UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA U JAJCU (Zdravstveni glasnik, 2024)
Marihuana je najčešći naziv za plodove biljke cannabis sativa u čijim se dijelovima nalazi najveća koncentracija psihoaktivnetvari (THC). Pod nazivom hašiš se podrazumijeva mehaničko izdvojene smole konoplje koje imaju oko 10% većukoncentraciju THC-a od marihuane. Korisnici marihuane mogu biti osobe različitog spola, uzrasta, imovinskog stanja,nacionalnosti i obrazovanja, a najčešće su to adolescenti na koje utječu vanjski čimbenici poput obitelji, društva ili škole.Cilj rada odnosi na utvrđivanje prevalencije zlouporabe marihuane i hašiša na populaciji učenika srednjih škola u Jajcu,uzrok prve uporabe, na koji način i gdje učenici mogu nabaviti marihuanu, te kakvu ulogu imaju obitelj, škola i društvo.Istraživanje je provedeno u trećim i četvrtim razredima srednjih škola u Jajcu. Ankete sam osobno podijelila u obje škole.Ispitanici su bili detaljno upoznati sa svrhom istraživanja i načinom kako ispuniti anketu. Ankete su bile anonimne. Zapotrebe ovoga istraživanja koristila sam ESPAD 2007 upitnik. Pitanja vezana za alkohol, duhan i pojedine psihostimulanseizostavila sam iz originalne verzije ESPAD 2007 upitnika, jer se istraživanje isključivo odnosi na zlouporabu marihuane ihašiša.Sukladno postavljenom cilju ovim radom sam utvrdila da je prevalencija zlouporabe marihuane i hašiša jako velika u učenikau Jajcu, također sam utvrdila uzrok prve uporabe, način i gdje nabavljaju marihuanu, da je zlouporaba povezana saobiteljskim i društvenim odnosom, ali se povezanost sa školskim sustavom u ovom radu nije mogla dokazati.