KOMPETENCIJE MEDICINSKE SESTRE U KONZULTATIVNOJ PSIHIJATRIJI (Zdravstveni glasnik, 2024)
Do 35 posto bolesnika koji se liječe na somatskim odjelima ima uz somatsku bolest i neki oblik psihijatrijskih bolesti iliporemećaja koji su najčešće neprepoznati. Suvremeni trend je uz liječenje somatske bolesti obuhvatiti psihičku i socijalnukomponentu u liječenju i njezi bolesnika to jest holistički ili biopsihosocijalni pristup bolesniku. Iz tog razloga u suvremenojpsihijatriji se razvila i posebna grana medicine-konzultativna psihijatrija.U tom smislu psihijatrijske medicinske sestre počinju naglašavati holistički pristup somatskom bolesniku kroz svakodnevnirad. Sestre koje rade na takvom odjelu konzultativno suradne psihijatrije moraju biti adekvatno educirane, kako opsihijatrijskim bolestima, tako i o tjelesnim oboljenjima, te etiologiji njihove međusobne povezanosti koja će pridonijetišto kvalitetnijem pružanju sestrinske skrbi za bolesnika. Sestre u konzultativno suradnoj psihijatriji također moraju imatiodređeno iskustvo i adekvatno obrazovanje u radu na psihijatrijskom odjelu uz dodatnu edukaciju kroz razna predavanjai seminare kako bi adekvatno mogle prepoznati etiologiju emocionalnog odgovora na tjelesnu bolest. Cilj ovog rada jeprikazati kompetencije i važnost medicinske sestre u konzultativnom psihijatrijskom radu.