VALIDACIJA INVENTARA STILOVA IDENTITETA I SKALE INICIRANJA OSOBNOG RAZVOJA (Zdravstveni glasnik, 2023)
Uvod: Različite osobine, poput preferiranog stila identiteta i sklonosti iniciranja osobnog razvoja imajuvažnu ulogu u formiranju stabilnog identiteta i psihološkoj dobrobiti pojedinca.Cilj istraživanja: Validacija hrvatskog prijevoda Inventara stilova identiteta (ISI-5) i Skale iniciranjaosobnog razvoja (PGIS-2).Metoda: U istraživanju je sudjelovalo ukupno 228 mladih osoba (28 mladića i 200 djevojaka) u dobi od 18do 28 godina s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Podaci su prikupljeniispunjavanjem online upitnika kojim su primijenjeni Inventar stilova identiteta i Skala iniciranja osobnograzvoja.Rezultati: Konfirmatornom faktorskom analizom je potvrđena trofaktorska struktura Inventara stilovaidentiteta (Informacijski orijentirani, Normativno orijentirani i Difuzno izbjegavajući stil identiteta) ičetverofaktorska struktura Skale iniciranja osobnog razvoja (Spremnost na promjenu, Planiranost,Korištenje izvora podrške i Namjerno ponašanje). Ujedno su potvrđene zadovoljavajuće psihometrijskekarakteristike oba mjerna instrumenta.Zaključak: Adaptirane verzije Inventara stilova identiteta i Skale iniciranja osobnog razvoja pružaju dobrupodlogu za daljnja istraživanja o stilovima identiteta i iniciranju osobnog razvoja na B/H/S govornompodručju.