ZNAČAJ VREMENA OD POČETKA BOLI DO DOLASKA U BOLNICU NAKON SRČANOG UDARA NA PODRUČJU HERCEGOVINE (Zdravstveni glasnik, 2023)
Uvod: Ishemijska Bolest srca (IBS) je vodeći uzrok smrti u svijetu. Može se manifestirati kao stabilna inestabilna angina pektoris, akutni infarkt miokarda (AIM), funkcionalno zatajenje srca, iznenadna srčanasmrt. Svake godine u svijetu od posljedica IBS-a umre oko 17 milijuna ljudi, uključujući 5milijuna ljudigodišnje u Europi. Za procjenu učinkovitosti zdravstvenog sustava važno je ustanoviti koliko vrijeme odpočetka boli do dolaska u jedinicu intenzivnog liječenja (JIL) ovisi o udaljenosti bolesnikova mjestaboravka od Mostara, osobito u udaljenim područjima Hercegovačko neretvanske županije/kantona(HNŽ/K) i Zapadno hercegovačke županije/kantona (ZHŽ/K).Cilj istraživanja: Utvrditi značaj vremena od početka boli do dolaska u bolnicu nakon srčanog udara napodručju Hercegovine.Rezultati: Istraživanje je obuhvatilo ukupno 95 bolesnika s AIM-a i to infarkt miokarda s ST elevacijom(STEMI) i infarkt miokarda bez ST elevacije (NSTEMI) koji su transportirani u vozilima HMP i primljeniu Jedinicu intenzivnog liječenja Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar. Bolesnici s AIM-a iz Mostara i bližeokolice (HNŽ/K