UPALNE BOLESTI CRIJEVA I REZILIJENCIJA (Zdravstveni glasnik, 2023)
UVOD: Upalna bolest crijeva (IBD) koja uključuje ulcerozni kolitis (UC) i Crohnovu bolest (CD), pogađa>1 milijun pojedinaca u Sjedinjenim Državama i 2,5 milijuna u Europi. IBD je imunološki posredovanokronično stanje za koje trenutno nije dostupan definitivan lijek. Trenutna studija koristi okvir pozitivnepsihologije za razumijevanje uloge stresa u IBD-u, traži dokaz koncepta da bi otpornost na stres mogla bitizaštitni čimbenik kod bolesnika s IBD-om. Rezilijencija se definira kao sposobnost pojedinca da zadrži iliobnovi relativno stabilno psihološko i fizičko funkcioniranje kada se suoči sa stresnim životnimdogađajima i nedaćama.CILJ: objasniti i približiti razumijevanje rezilijencije oboljelih od upalnih bolesti crijeva.METODE: Provedena je elektronska pretraga baze podataka PubMed, te pretraga u bazi podataka Googleznalac. Pretraga je obavljena korištenjem ključnih riječi. U ovaj rad uključena su istraživanja koja su seunutar pet godina bavila ispitivanjem rezilijencije kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva.REZULTATI: Niže razine otpornosti bile su povezane sa značajno višim razinama anksioznosti i kliničkedepresije. Suprotno tome, utvrđeno je da više razine otpornosti predviđaju bolju kvalitetu života pacijenatas IBD-om. Više razine otpornosti predviđale suviše razine prilagodbe na stomu. Na otpornost nisu značajno utjecale kliničke karakteristike bolesnika sUC. Općenito, postojala je nešto viša razina otpornosti među pacijentima s UC-om u usporedbi spacijentima s CD-om.ZAKLJUČAK: Sve nezadovoljene potrebe i dalje postoje u istraživačkom programu IBD-a, uključujućibolje razumijevanje njegove fiziopatologije, smanjenje kašnjenja u dijagnostici, otkrivanje učinkovitijih isigurnijih lijekova, optimizaciju postojećih terapija, poboljšanje pridržavanja pacijenata planu liječenja,poboljšanje pacijentove kvalitete život, upravljanje izvanintestinalnim manifestacijama i prevencijakomplikacija. Potreban je višedimenzionalni pristup za pružanje visokokvalitetne zdravstvene skrbi zapacijente s IBD-om, ali još smo daleko od optimalnog upravljanja u stvarnom životu. Potreban jeholistički pristupi njezi IBD-a koji uključuju fizičke, psihološke i socijalne aspekte života s IBD-om.