STIGMATIZACIJA PSIHIČKI OBOLJELIH OSOBA (Zdravstveni glasnik, 2023)
U ovom radu je predstavljen povijesni razvoj stigmatizirajućih stavova prema osobama sa psihičkimsmetnjama, negativni učinci koje taj problem nosi sa sobom te mogući načini prevazilaženja ovogproblema. Razvoj psihijatrije seže u daleku prošlost. Smatra se da su primitivna plemena na psihičkubolest gledala kao na višu silu, koju nije bilo moguće promijeniti, a izolacija psihički oboljelih osoba bilaje popularna i u to daleko doba. Na psihijatrijske se pacijente oduvijek gledalo kao na opasne i kriminalce.U prilog tome govori i činjenica da su ovakve osobe bivale mučene po raznim logorima, omalovažavane ietiketirane. Psihijatrijske su ustanove uvijek smještane izvan gradova, na planine, daleko od ostalih ljudi.To se može vidjeti još i danas. Svi ovi faktori pridonijeli su stvaranju stigmatizacije ne samo među općompopulacijom već i među zdravstvenih djelatnicima. Tek se u 18. stoljeću nazire svijetla točka u psihijatriji,skidanjem okova i lanaca s oboljelih. Bez obzira na napore koji su uloženi u smanjenje stigmatizacije,među općom populacijom još je i danas prisutan strah i oprez prilikom kontakta sa psihijatrijskimpacijentima. Ono što nas veseli je činjenica da se zbog sve većeg broja psihičkih oboljenja žele izraditiprogrami za borbu protiv stigmatizacije. Ovakvi programi imaju za cilj vraćanje dostojanstva oboljelimosobama, ali i ustanova u kojima one borave. Stigmatizaciji značajno doprinosi nedostatak znanja irazumijevanja psihičke bolesti. Stoga je iznimno važna edukacija bolesnika, njihovih obitelji, ali i širejavnosti. Sve ovo ima isti cilj, a on je bolje razumijevnje psihički oboljelih osoba i smanjenjestigmatizacije.Cilj ovog rada je prikazati što sve utječe na stvaranje stigmatizirajućih stavova prema psihički oboljelimosobama, do kojih negativnih posljedica dovode takvi stavovi te koji su mogući načini njihovogprevazilaženja.