LIJEČENJA KRITIČNE LUMBALNE BOLI ELEKTROTERAPIJOM, MANUALNOM TRAKCIJOM I KINEZITERAPIJOM (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Bol u lumbalnom predjelu predstavlja jednu od najčešćih bolnih manifestacija suvremenog čovjeka. Zbog toga jevažno naći što učinkovitiji individualni pristup liječenju ovog bolnog stanja. Cilj ovog rada je prikazati liječenje kritičnelumbalne boli elektroterapijom, manualnom trakcijom i kineziterapijom.ISPITANICI I METODE: Ispitivanu skupinu su činili bolesnici s kritičnom lumbalnom boli iz Sveučilišne Kliničke bolniceMostar (n=105). Ispitanici su podijeljeni u tri skupine i tretirane su različitom vrstom terapije u kojoj je prva skupina ispitanika(skupina A) bila tretirana manualnom trakcijom (MT), druga skupina (skupina B) je bila tretirana elektroterapijom(ET) dijadinamskim (D.D). strujama (modulaciju III i IV) i treća skupina (skupina C) je bila tretirana kineziterapijom(KT) (izometričkim vježbama). Dijagnoza kritične lumbalne boli postavljena je nakon radiološke obrade kralježnice, tenakon kliničkog pregleda fizijatra.REZULTATI: Postojala je statistički značajnija razlika na Vizualnoj Analognoj skali (VAS) bola kod ispitanika koji su kaometodu liječenja koristili MT (t = 22,17; p < 0,001), u odnosu na skupine koje su koristile ET (D.D. struje) (Z = 5;01 p