ZDRAVSTVENI NADZOR VODOVODA OPĆINE LIVNO (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Zdravstveni nadzor voda za piće obuhvaća: lokalni pregled i održavanje vodovodnih objekata, fizikalno-kemijskei mikrobiološke analize. Za primjer provedbe zdravstvenog nadzora uzet je vodovod Općine Livno.CILJ RADA: Prikazati važnost i značaj provedbe zdravstvenog nadzora na primjeru vodovoda Općine Livno.MATERIJALI I METODE: Rad je napisan retrospektivnim istraživanjem, na osnovu fizikalno-kemijskih i mikrobiološkihanaliza vode za piće vodovoda Općine Livno. Analize se odnose na period 1.1.2013-1.1.2014.REZULTATI: Fizikalno-kemijski parametri od samog izvorišta pa do krajnje točke vodoopskrbnog sustava su uredni igotovo identični. Većina mikrobioloških uzoraka uzetih na samom izvorištu (sirova voda) koja nije dezinficirana, mikrobiološkije pozitivna što predstavlja trajnu opasnost od kontaminacije. Nakon procesa dezinfekcije svi uzorci uzeti tokomgodine iz gradske slavine su imali vrijednosti ispitivanih parametara u dozvoljenim koncentracijama.ZAKLJUČAK: Vodovod Općine Livno prikazuje ispravan primjer zdravstvenog nadzora voda za piće.