ZNANJE, STAV I PRAKSA ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA O OBVEZNOM CIJEPLJENJU NA PODRUČJU HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Cijepljenje je dokazano sredstvo za kontroliranje i eliminiranje životno ugrožavajući infektivnih bolesti,te se smatranajisplativijom zdravstvenom investicijom. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati znanje, stav i praksu zdravstvenih djelatnikao obveznom cijepljenju na području Hercegbosanske županije.ISPITANICI I METODE: Ispitanici u ovom istraživanju bili su doktori medicine i medicinske sestre/tehničari zaposleni uŽupanijskoj bolnici “Dr. fra Mihovil Sučić“ i Domu zdravlja Livno. Podaci su prikupljeni tijekom studenog 2014. godinedobrovoljnim anonimnim ispunjavanjem posebno kreiranog Upitnika za ispitivanje znanja, stava i prakse zdravstvenihdjelatnika o obveznom cijepljenju na području HBŽ.REZULTATI: Pokazalo se da većina zdravstvenih djelatnika ima dobro znanje o obveznom cijepljenju. Većina zdravstvenihdjelatnika ima pozitivne stavove prema obveznom cijepljenju. No, unatoč pozitivnim stavovima, zdravstveni djelatnicis područja HBŽ svojim praktičnim djelovanjem ne potkrepljuju svoje stavove, jer osim što ih je tek 60 % procijepljenoprotiv hepatitisa B, uglavnom ne savjetuju cijepljenje, ne promoviraju koristi cijepljenja i ne educiraju se o ovoj temi.ZAKLJUČAK: Znanje zdravstvenih djelatnika o obveznom cijepljenju na području Hercegbosanske županije je dovoljno,stavovi pozitivni, no izostaje praktično djelovanje.