SHIZOFRENIJA, STIGMA, SEKSUALNOST (Zdravstveni glasnik, 2024)
Shizofrenija je ozbiljni psihički poremećaj, karakteriziran pozitivnim simptomima (halucinacije, sumanute ideje i formalniporemećaj mišljenja), negativnim simptomima (socijalna izolacija i afektivna tupost). Stigma je uzrokovana kombinacijomljudskog neznanja i straha, stvaranjem ukorijenjenih mitova i predrasuda. Seksualnost je kod osoba sa shizofrenijomuvijek bila zanemarivana tema kako sa aspekta istraživanja tako i u kliničkoj praksi. Antipsihotici se vežu nanekoliko centralnih i perifernih receptorskih sistema što rezultira razvojem profila djelotvornosti, ali isto tako dovodi i dopojave neželjenih efekata Navedeno djelovanje je multifaktorsko, uključujući promjene na nivou prolaktina i antagonizmaalfa adrenergičkih, dopaminergičkih, histaminskih i muskarinskih receptora, odnoseći se na jedno ili više od tri područjaciklusa seksualnog odgovora: libido, vaginalna lubrikacija ili erektilna disfunkcija i orgazam. Problem seksualnosti kodpacijenata sa shizofrenijom je kompleksna, ali njihove potrebe i želje su umanjene u tradicionalnoj psihijatrijskojpraksi, a njihova zabrinutost zbog seksualne diskunkcije može pogoršati simptome bolesti. Planiranje porodice, edukacijai savjetovanje treba biti sastavni dio sveobuhvatog plana u okviru brige ove vulnerabilne populacije. Potreba za što adekvatnijimpristupom duševno oboljelim osobama i poboljšavanju dijagnostičko-terapijskog postupka je konstantna.