IZLAGANJE IONIZIRAJUĆEM ZRAČENJU U MEDICINSKE SVRHE: EFEKTI NA POPULACIJU, PRAĆENJE, UPRAVLJANJE I IZVJEŠTAVANJE O DOZI RADIJACIJE (Zdravstveni glasnik, 2024)
Upotreba ionizujućeg zračenja u dijagnostičke i terapeutske svrhe bilježi konstantan porast u svijetu. Da bi dijagnostičkei terapeutske procedure koje koriste jonizujuće zračenje bile odobrene za upotrebu, trebaju pokazati dovoljnu korisnostodnosa ukupnog potencijala dijagnostičke ili terapijske procedure, uključujući i direktnu zdravstvenu korist za individuukao i korist za društvo u cjelini, i potencijalne štete koju može izazvati na zdravlje pojedinca.Neke metode su pokazale pozitivniji utjecaj na krajnji ishod dijagnostičko-terapeutske obrade pacijenta od drugih. Premapodacima iz 2009, oko 75 % izlaganja medicinskom zračenju potiče od kompjuterske tomografije i procedura u nuklearnojmedicini.U studiji „Projected Cancer Risks From Computed Tomographic Scans Performed in the United Statesin 2007“ procijenjenoje da će se u Sjedinjenim Državama pojaviti 29 000 novih malignih oboljenja kao posljedica 70 milijuna CT pretragau 2007. (Porast rizika u odnosu na opštu populaciju za oko 0,041 %). Slične studije u Bosni i Hercegovini su pokazaleprojekciju povećanog rizika od oko 0,05 %, uzimajući u obzir doze kojima su izloženi pacijenti.Zaključno možemo reći da smanjenjem prosječne efektivne doze i posljedičnim smanjenjem rizika po pacijenta mogu seprevenirati posljedice u smislu razvoja velikog broja malignih oboljenja te postići značajne uštede u zdravstvenom sistemukoje daleko prevazilaze cijenu instalacije dose management software-a.