KVALITETA ŽIVOTA I SAMOPOŠTOVANJE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU SMJEŠTENIH U STUDENTSKI DOM MOSTAR (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Kvaliteta života je subjektivno doživljavanje vlastitoga života određeno objektivnim okolnostima u kojima osobaživi. Važnu komponentu u kvaliteti života čini i samopoštovanje, a definira se kao rezultat formiranog pojma o sebi.CILJ istraživanja bio je ispitati kvalitetu života i samopoštovanje studenata Sveučilišta u Mostaru smještenih u studentskidom.ISPITANICI I METODE: Ispitnu skupinu činili su studenti smješteni u studentski dom (n=100), a kontrolnu skupinu činilisu studenti koji žive s roditeljima (n=80). Za potrebe istraživanja korišten je opći sociodemografski upitnik, SF-36 upitnik,te RSES upitnik.REZULTATI: Studenti smješteni u studentski dom značajno više konzumiraju alkohol i cigarete u odnosu na studente kojižive s roditeljima. Muškarci u odnosu na žene bolje procjenjuju svoje fizičko funkcioniranje, te imaju veći osjećaj samopoštovanjau odnosu na žene. Studenti smješteni u studentski dom imaju značajno veći osjećaj samopoštovanja u odnosu nastudente koji žive s roditeljima. Pokazala se značajno pozitivna korelacije između percepcije zdravlja i psihičkog zdravljas osjećajem samopoštovanja.ZAKLJUČAK: Studenti koji žive s roditeljima imaju veću kvalitetu života u odnosu na studente koji žive u studentskomdomu, dok studenti koji su smješteni u studentski dom imaju značajno veći osjećaj samopoštovanja u odnosu na studentekoji žive s roditeljima.