POJAVNOST SUICIDALNOSTI U BOLESNIKA HOSPITALIZIRANIH NA KLINICI ZA PSIHIJATRIJU SKB MOSTAR U PERIODU 2004.-2013. (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: I pored evidentnog napretka medicine i psihijatrije posljednjih desetljeća se registrira porast suicidalnosti psihijatrijskihbolesnika. Osobe koje se poradi nekog oblika suicidalnog ponašanja hospitaliziraju u psihijatrijskim ustanovamapredstavljaju populaciju s posebice visokim rizikom od naknadnog suicida.CILJ: Istražiti pojavnost suicidalnosti i epidemiološke karakteristike suicidalnih bolesnika hospitaliziranih na Klinici zapsihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.METODE: Proveli smo retrospektivno istraživanje u kojemu smo analizirali podatke iz povijesti bolesti 189 bolesnika kojisu hospitalizirani na Klinici za psihijatriju SKB Mostar u razdoblju od 2004. do 2013.REZULTATI: Bolesnici koji su pokušali suicid češće su bili ženskog spola (59,2 %), nezaposleni (47,6 %), srednjeg stupnjaobrazovanja (52,4 %), oženjeni (45,5 %), bez djece (37,6 %) te su učestalije dolazili iz gradskih sredina (75,7 %). Nijenađeno razlika u učestalosti pokušaja suicida između muškaraca i žena s obzirom na kalendarske karakteristike. Ženesu statistički značajno učestalije imale dijagnoze iz skupine afektivnih i poremećaja ličnosti, dok su muškarci statističkiznačajno učestalije bolovali od poremećaja iz shizofrenog kruga (p=0,003). Najučestalija metoda pokušaja suicida je bilatrovanje (54,0 %), a promatrano po spolu značajno učestalije u žena (p