UČESTALOST KOMORBIDNIH BOLESTI U OBOLJELIH OD KOLOREKTALNOG ADENOKARCINOMA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Kolorektalni adenokarcinom jedan je od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta širom svijeta. Najčešće se javljau osoba starije životne dobi za koje je poznato da imaju i opći porast morbiditeta često u vidu kroničnih bolesti udruženihu definirane skupine. Komorbidne bolesti u oboljelih od kolorektalnog adenokarcinoma značajno utječu na tijek i ishodliječenja.CILJ: Utvrditi učestalost najčešćih komorbidnih bolesti u bolesnika s kolorektalnim adenokarcinomom hospitaliziranihu SKB Mostar i usporediti ih s učestalošću tih bolesti u općoj populaciji. Drugi cilj je bio utvrditi postoji li povezanostkomorbidnih bolesti sa sijelom kolorektalog adenokarcinoma.METODE: U ovoj retrospektivnoj studiji ispitivanu skupinu činilo je 74 bolesnika s kolorektalnim adenokarcinomom kojisu operirani na Klinici za kirurgiju SKB Mostar, dok se kontrolna skupina sastojala od 100 ispitanika iz opće populacije.Ulazni podaci uzimani su iz povijesti bolesti, odnosno medicinskih kartona. Komorbiditetima su smatrani nozološki entitetiprisutni i registrirani u trenutku pregleda pred operativni zahvat.REZULTATI: Najčešće komorbidne bolesti u ispitivanoj skupini bili su dijabetes melitus, arterijska hipertenzija i anemije.Oboljeli od kolorektalnog adenokarcinoma su statistički značajno učestalije imali dijabetes melitus (p=0,000), arterijskuhipertenziju (p=0,010) i mikrocitnu anemiju (p=0,01) u odnosu na kontrolnu skupinu. Oboljeli od kolorektalnog adenokarcinomaimali su statistički značajno niže prosječne koncentracije hemoglobina u usporedbi s kontrolnim ispitanicima(p=0,045). Nije nađeno statistički značajnih razlika u učestalosti komorbiditeta s obzirom na sijelo kolorektalnog adenokarcinoma.ZAKLJUČAK: Oboljeli od kolorektalnog adenokarcinoma statistički značajno učestalije imaju diabetes mellitus, arterijskuhipertenziju i mikrocitnu anemiju. Nije nađeno statistički značajnih razlika u učestalosti ovih komorbiditeta s obzirom nasijelo kolorektalnog adenokarcinoma.