ODREĐIVANJE NATALITETNOG MODELA PONAŠANJA ADOLESCENATA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Kontinuitet negativne stope prirodnog priraštaja, najmanje zadnjih deset godina u RS/BiH, tjera nas da razmišljamoo uvođenju novih modela predviđanja demografskih dešavanja u budućnosti. Nedostatak reprezentativnih studijai radova koji analiziraju adolescentnu populaciju, najzdraviji, najpotentniji ali i najvulnerabilniji segment svakog društvadodatno nas je opredjelilo za ovo istraživanje.MATERIJAL I METODE: Ispitivanje je vršeno anketom, koja je sadržavala specijalno dizajnirani upitnika sa setom pitanjavezanih za stavove o reproduktivnom zdravlju i planiranju porodice. Podaci su uzimani od djevojčica i dječaka osnovnih isrednjih škola koji žive u RS/BiH. Ovaj rad ima za cilj da preko uvođenja novih pojmova, načina formulisanja i ispitivanjareproduktivnog potencijala mladih ustanovi model ponašanja adolescenata koji će uticati na njihov roditeljski kapacitetu budućnostiREZULTATI: Ispitivanjem je ustanovljeno da adolescenti, iako se konzervativno ponašaju u domenu reproduktivnogzdravlja i planiranja porodice, pozitivno gledaju na rađanje, porodične vrijednosti i nove oblike omogućavanja ostvarivanjaprava na roditeljstvo. Iz rezultata koje smo dobili u ovom istraživanju fertilni kapacitet adolescenata posmatran uanaliziranom periodu, iznosio je u našem radu 32,15 i kao takav karakteriše se kao nizak sa blagim rastućim potencijalom,a fertilni potencijal prema fertilnim grupama srednje visok/visok.ZAKLJUČAK: Naša omladina (adolescenti) trenutno ima model natalitetnog ponašanja koji se može definisati kao pronatalitetni.