ZNAČAJ POTPORE PARTNERA PRI POROĐAJU U RODILIŠTU SVEUČILIŠNE KLINIČKE BOLNICE MOSTAR (Zdravstveni glasnik, 2024)
CILJ RADA: Ispitati postoje li razlike u očekivanju od porođaja i razini anksioznosti kod trudnica koje su imale potporuod strane partnera tijekom porođaja u odnosu na kontrolnu skupinu.Metode : Razlike u očekivanju od porođaja i razini anksioznosti kod trudnica ispitane su putem anonimnog upitnika.U istraživanje je bilo uključeno 40 trudnica u trećem trimestru uredne trudnoće. Istraživanje je provedeno na Klinici zaginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u razdoblju od 20. ožujka do 20. svibnja 2015. godine.Rezultati : Ispitanice iz skupine trudnica koje su imale potporu partnera tijekom porođaja imale su statistički značajnoveći osjećaj sigurnosti (t-test za nezavisne uzorke; p=0,032), u odnosu na ispitanice iz kontrolne skupine. Ispitanice iz ispitivaneskupine imale su i manji osjećaj straha (p=0,032), manji osjećaj napetosti (p=0,007) i bolji osjećaj kontrole mogućihbolova tijekom porođaja (p=0,039). Ispitanice koje su imale potporu od strane partnera tijekom porođaja pokazale su boljerezultate u osjećaju smirenosti (p=0,024), te u osjećaju opuštenosti (p=0,032).Zaključak: Trudnice koje su imale potporu partnera tijekom porođaja imaju statistički značajno veći osjećaj sigurnosti,manji osjećaj straha i napetosti u odnosu na trudnice koje nisu imale istu podršku.