NEMA ZDRAVLJA BEZ DUŠEVNOG ZDRAVLJA: ŠTO JE TO DUŠEVNO ZDRAVLJE? Postoji li posve normalno ludilo, suluda normalnosti, posve normalna glupost i glupa normalnost? (Zdravstveni glasnik, 2024)
Prema modificiranoj definiciji Svjetske zdravstvene organizacije duševno zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, mentalnog,socijalnog i duhovnog blagostanja, a ne samo odsustvo duševne bolesti. Međutim, problem je što se u praksi ne definirajasno što je to duševno, socijalno i duhovno blagostanje. Duševno zdravlje je važno kako iz individualne tako i iz društveneperspektive. Neosporna je činjenica kako nema zdravlja bez duševnog zdravlja. Međutim, ne postoji općeprihvaćenadefinicija duševnog zdravlja što predstavlja veliku zapreku u razvoju psihijatrije i javno-zdravstvenih programa duševnogzdravlja.O ljudima s duševnim poremećajima ne brinu samo psihijatri, nego i medicinske sestre, radni i okupacioni terapeuti,magistre/i sestrinstva, socijalni radnici te liječnici primarne zdravstvene zaštite koji su nerijetko važniji za postizanje oporavkaod psihijatara.Novije spoznaje o salutogenim procesima koji oblikuju duševno zdravlje sve više pridonose boljoj psihijatriji i mediciniopćenito. Zadatak psihijatrije nije samo kontrola i otklanjanje simptoma duševnih poremećaja, odnosno uspostavljanjekliničke i funkcionalne (socijalne) remisije, već potpuni personalni oporavak i što potpunije ostvarenje osobnih potencijala,mentalnog i duhovnog blagostanja.