UTJECAJ PUŠAČKIH NAVIKA, STAVOVA I EDUKACIJE LIJEČNIKA OBITELJSKE MEDICINE NA RAD SA PACIJENTIMA NA PRESTANKU PUŠENJA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Savjeti liječnika obiteljske medicine značajno utječu na prestanak pušenja. Unatoč tome, željeni i očekivani stupanjuključenosti liječnika obiteljske medicine često nije dostignut. Međunarodna istraživanja su kao neke od ključnihuzroka ovakvog stanja naveli edukaciju, negativne stavove prema ovoj vrsti intervencije i pušački status liječnika.CILJ: Utvrditi utjecaj edukacije i stavova liječnika obiteljske medicine u Republici Srpskoj, kao i njihovih pušačkih navikana podršku u odvikavanju od pušenja.ISPITANICI I METODE: Istraživanje je provedeno kao studija presjeka, na reprezentativnom uzorku liječnika obiteljskemedicine u Republici Srpskoj. Instrument istraživanja je anketni upitnik koji su ispitanici sami popunjavali. Razina angažmanaliječnika obiteljske medicine u odvikavanju od pušenja je analizirana na temelju njihovih odgovora o okolnostimaza razgovor s pacijentima o pušenju, pri čemu je rutinski rad podrazumjevao najviši stupanj, ukoliko to rade tek prilikompojave simptoma bolesti-niži, a ako to rijetko rade-najnižu razinu angažiranja. Pored osnovnih statističkih metoda, dobivenipodaci su statistički analizirani uz korištenje hi kvadrat testa.REZULTATI: Dodatno educirani liječnici u većem postotku obavljaju aktivnost rutinski i to na razini statističke značajnosti(p=0,011). Ispitanici koji smatraju da je moguće vrlo mnogo pomoći u većem postotku i obavljaju aktivnost rutinski. Liječnicinepušači u većem postotku obavljaju ovu aktivnost rutinski uz statistički značajnu razliku (p=0,040).ZAKLJUČAK:Pušački status doktora obiteljske medicine i njihova edukacija utječu na rad na prestanku pušenja i to narazini statističke značajnosti, dok uvjerenja istih u vezi pomoći pušačima u odvikavanju utječu na rad ali bez statističkiznačajne razlike.