INFEKCIJA KIRURŠKE POSTOPERATIVNE RANE (Zdravstveni glasnik, 2024)
Infekcija postoperativne rane danas je jedan od vodećih uzroka mortaliteta u razvijenim zemljama Europe. Provođenjemjera koje imaju za cilj smanjenje izlaganja čimbenicima rizika, osiguravanjem adekvatnih operacijskih uvjeta, te mjeraprevencije postoperacijske infekcije rane možemo doprinijeti smanjenju broja infekcija, a samim tim i padu morbiditeta.Prikazom dvije operirane bolesnice pokazali smo da infekcija postoperativne rane pridonosi morbiditetu i mortalitetu.Prva bolesnica je operirana u dobrim operacijskim uvjetima uz mali broj čimbenika rizika, te mjere postoperativneprevencije infekcije rane. Nije došlo do postoperativne infekcije rane. Otpuštena je izliječena s per primam zacijeljenomoperacijskom ranom. Kod druge bolesnice na cijeljenje rane utječe onkološka bolest, pretilost, pušenje, dijabetes melitus,visoka starost, koža kontaminirana sa Staphilococus aureus, preoperacijsko ležanje, anemija, hipoksemija, uporabaimunosupresiva, iradijacija i nozokomijalna infekcija. Pseudomonas aeruginosa detektiran je kao uzročnik nozokomijalneinfekcije postoperativne rane. Od operacijskih uvjeta koji pogoduju infekciji rane su duga operacija, jaka ozljeda tkiva,reintervencija i drenaža. Na čimbenike rizika od strane pacijenta nismo mogli utjecati, te samim tim nismo doveli do cijeljenjapostoperacijske rane koja je pridonijela letalnom završetku pacijentice.