UČINKOVITOST McKENZIE KONCEPTA I STANDARDNE KINEZITERAPIJE NA SMANJENJE BOLI KOD KRONIČNE VERTEBRALNE KRIŽOBOLJE (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Fizikalna terapija u liječenju kroničnih križobolja zauzima vodeće mjesto. Primjenjuju se različite metode fizikalneterapije, ali za sada, jedino kineziterapija ima dokazanu učinkovitost. Iz tog razloga u području kineziterapije došlo jedo razvoja različitih koncepta i metoda za liječenje bolesti kralježnice. Učinkovitost tih koncepata i metoda u odnosu nastandardne kineziterapijske metode još uvijek nema znanstvenu potvrdu. Prema izboru stručnjaka, McKenzie konceptzauzima vodeće mjesto u izboru liječenja križobolja.CILJ: Usporediti učinkovitost McKenzie koncepta i standardne kineziterapije na smanjenje boli kod kronične vertebralnekrižobolje te usporediti koja od ovih dviju metoda je učinkovitija u liječenju kronične vetrebralne križobolje.ISPITANICI I METODE: Uključena su 72 ispitanika, oba spola od 30.-50. godine života s kroničnom vertebralnom križoboljomkoji su liječeni na Klinici za Fizikalnu medicinu i rehabilitaciju SKB Mostar. Glavna mjera istraživanja je bol,mjerena VAS ljestvicom. U istraživanje su uključeni ispitanici koji su na prvom mjerenju imali ocjenu 6 na VAS ljestvici.Ispitanici su slučajnim odabirom podijeljeni na ispitnu i kontrolnu skupinu koje su se razlikovale prema metodi kineziterapijeprimijenjene u liječenju. Evaluacija je provedena neposredno prije tretmana i nakon tretmana koji je trajao 14 dana.REZULTATI: Skupine su imale po 36 ispitanika. Ženski spol je bio zastupljeniji u obje skupine. Na početku istraživanjaskupine se nisu razlikovale po dobi, spolu i razini boli. Nakon 14 dana ponovljena je procjena boli u obje skupine. Poboljšanjeu procjeni boli statistički je značajno u kontrolnoj skupini u kojoj se provodila standardna kineziterapija (z = –3,197;p=0,0014) kao i ispitnoj skupini u kojoj se provodio McKenzie koncept (z= –4,007; p=0,0001). Nije bilo statistički značajnihrazlika između skupina u smanjenju boli (t = 1,54; p=0, 063).ZAKLJUČAK: McKenzie i standardne vježbe u kineziterapiji djeluju učinkovito na smanjenje boli u kratkom periodutretmana. McKenzie koncept nije učinkovitiji od standardne kineziterapije na smanjenje boli kod kronične vertebralnekrižobolje.