HEMOLITIČKA BOLEST NOVOROĐENČETA: DIREKTNI COOMBS TEST (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Hemolitička bolest novorođenčeta je bolest u kojoj je život eritrocita novorođenčeta skraćen zbog djelovanjaspecifičnih protutijela nastalih u organizmu majke, a izravna je posljedica imune destrukcije fetalnih eritrocita. Direktnicoombs test je test kojim se dokazuje prisutnost odnosno odsutnost protutijela ili komplementa koji oblažu stanice, koristise za dokazivanje eritrocita in vivo obloženih protutijelima. Direktni coombs test je prva pretraga nakon poroda koja možeupozoriti na razvoj teških hemolitičkih bolesti novorođenčeta. Novorođenče i aloimunizirana majka moraju se ispitatineposredno nakon poroda kako bi što ranije odredio rizik za nastanak Hemolitičke bolesti novorođenčeta i utvrditi radi lise o ABO ili Rh D, odnosno ostalim rjeđim protutijelima.CILJ: Ukazati na važnost imunohematoloških ispitivanja u trudnoći zbog pravovremenog dokazivanja antieritrocitnihprotutijela i liječenja.METODE I MATERIJALI: Podatci su prikupljeni iz arhive protokola Odsjeka za Imunohematološka ispitivanja Transfuzijskogcentra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.REZULTATI: U pismohrani odsjeka za Imunohematološka ispitivanja Transfuzijskog centra SKB Mostar u 2015. godiniurađeno je 1026 direktna coombs testa (DCT) za novorođenčad RhD negativnih majki i majki 0 krve grupe, od toga je 34(4 %) DCT –a bilo pozitivno gdje je urađena elucija (postupak gdje se protutijela odvajaju od antigena). Elucijom je pronađenoda se 24 (70 %) novorođenčadi radi o RhD imunizaciji i njih 10 ( 30 %) je ABO Hemolitička bolest novorođenčeta.ZAKLJUČAK: Hemolitička bolest novorođenčeta može se liječiti. U teškim HBN uzrokovanim visokim titroom protutijelaporođaj se provocira prije vremena jer su u tom slučaju oštećenja jetre mnogo manje i provodi se liječenje novorođenčetaeksangvinotransfuzijama. Svaku trudnicu prije poroda je od iznimne važnosti potrebno testirati na prisustvoiregularnih protutijela i voditi kontrole tijekom trudnoće testiranja istih.