KVALITETA ŽIVOTA PARAPLEGIČARA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Poznato je da je kvaliteta života paraplegičara kao i drugih težih oboljenja u odnosu na opću zdravu polpulacijusmanjena i da društvo kontinuirano pokušava raditi na njenom poboljšanju.CILJ: Ispitati kvalitetu života paraplegičara i usporediti je sa kvalitetom života kroničnih duševnih bolesnika.ISPITANICI I METODE: Ispitnu skupinu činilo je 30 bolesnika sa dijagnozom paraplegije, a kontrolnu skupinu 30 kroničnihduševnih bolesnika liječenih na klinici psihijatriju SKB Mostar. U svrhu istraživanja korišten je upitnik općih isociodemografskih podataka osobne izrade, namjenski sačinjen za ovo istraživanje, te upitnik kvalitete života Svjetskezdravstvene organizacije WHOQOL-BREF.REZULTATI: Utvrđeno je da su ispitanici iz skupine s paraplegijom nešto bolje ukupne kvalitete života od ispitanika iz skupines kroničnim duševnim bolestima, ali razlika nije statistički značajna. U obje ispitivane skupine zastupljeniji je ženski spol,ispitanici s kroničnim duševnim bolestima su statistički značajno starije dobi (p=0,002). Analizom rezultata pokazalo se daispitanici iz skupine s paraplegijom imaju viši stupanj obrazovanja u odnosu na ispitanike iz skupine s kroničnim duševnimbolestima. Ispitanici iz skupine s kroničnim duševnim bolestima su nešto boljeg tjelesnog zdravlja, dok su ispitanici iz skupines paraplegijom, bez statistički značajne razlike, boljeg psihičkog zdravlja te bolji u socijalnim odnosima.ZAKLJUČAK: Paraplegičari imaju nešto bolju ukupnu kvalitetu života od kroničnih duševnih bolesnika ali razlika nijestatistički značajna