DIJAGNOSTIČKA VRIJEDNOST SREDNJEG VOLUMENA, BROJA TROMBOCITA I TROMBOKRITA U AKUTNOJ EMBOLIJI PLUĆA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Trombociti imaju važnu ulogu u patogenezi tromboza, pa tako i plućne embolije, prije svega što su agregacija istvaranje trombocitnih agregata dominantni u plućnoj emboliji. Veličina trombocita je povećana u razdoblju nakon tromboembolijskogincidenta, no značaj trombokrita i broja trombocita u plućnoj emboliji je nedovoljno poznat.CILJ: Ispitati dijagnostičku vrijednost srednjeg volumena trombocita, broja trombocita i trombokrita u dijagnozi akutneplućne embolije.ISPITANICI I METODE: U istraživanje je bilo uključeno 30 bolesnika koji su pri prijamu u bolnicu imali visoku sumnjuna plućnu emboliju. Dijagnoza je potvrđena na osnovu promjena u elektrokardiogramu, povišenih vrijednosti D-dimera,računalnom višeslojnom tomografijom angiografijom, te scintigrafijom pluća. U bolesnika smo pratili broj trombocita,njihov srednji volumen, raspodjelu trombocita po volumenu, te udio trombocita u venskoj krvi (trombokrit). Kontrolnuskupinu su činili bolesnici dijabetičari, reumatološki bolesnici i bolesnici s hipertenzijom, koji su imali normalne vrijednostiD-dimera i nisu imali pridružena tromboembolijska stanja.REZULTATI: Prosječna životna dob svih ispitanika u istraživanju bila je 70,65±11,58 godina. Prosječna vrijednost D-dimerau ispitivanoj skupini je iznosila 3465±1190, što je bilo statistički značajno povećanje u odnosu na referentnu vrijednost(p