KVALITETA ŽIVOTA STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Studenti se suočavaju s mnogim opterećenjima usljed čega imaju nedostatak vremena za odmor i san, fizičke i rekreativneaktivnosti, ali i promjenjene zdravstvene navike što vodi k nepravilnoj prehrani, pretjeranoj uporabi alkoholnihpića, pušenju i uporabi psihoaktivnih tvari. Sve to može utjecati na njihovu kvalitetu življenja.CILJ: Ispitati kvalitetu života studenata Sveučilišta u Mostaru.ISPITANICI I METODE: Istraživanje je provedeno slučajnim odabirom među studentskom populacijom oba spola. Ispitnuskupinu činili su studenti koji žive kao podstanari (N=100), a kontrolnu skupinu činili su studenti koji žive s roditeljima(N=100). Za istraživanje korišteni su upitnici: Sociodemografski upitnik i Standardizirani upitnik za procjenu kvaliteteživota (Short from health survey-36, SF-36).REZULTATI: Statistički značajno veći broj studenata koji žive kod roditelja puši, međutim puše manji broj cigareta, negostudenti koji žive kao podstanari. Studenti koji žive kao podstanari u većem postotku piju alkoholna pića i značajno češćepiju od studenata koji žive kod roditelja. Studenti koji žive kod roditelja imaju statistički značajno bolju kvalitetu života uvidu fizičkog funkcioniranja, percepcije općeg zdravlja i tjelesne boli.ZAKLJUČAK: Studenti koji žive kod roditelja imaju bolju kvalitetu života u odnosu na studente koji žive kao podstanari.