ANKSIOZNOST STUDENATA FAKULTETA ZDRAVSTVENIH STUDIJA U MOSTARU PRIJE I NAKON ISPITA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Anksioznost predstavlja skupinu različitih medicinskih stanja u kojima dominira zabrinutost, strah, tjeskoba,strepnja, napetost ili nemir. Javlja se u raznim životnim situacijama, a vrlo je česta kod studenata u vrijeme ispita.CILJ: Ispitati anksioznost studenata Fakulteta Zdravstvenih studija u Mostaru, prije i nakon ispita.ISPITANICI I METODE: Ispitivanje je obuhvatilo prigodan uzorak od 200 studenata svih pet studijskih godina i smjerovaFakulteta zdravstvenih studija u Mostaru. Ispitanicima je na dan ispita ponuđen Upitnik anksioznosti kao stanja osobinei ličnosti (STAI) koji su trebali popuniti. Nakon popunjavanja prvog dijela upitnika, sa svakim ispitanikom zasebno jedogovoren ponovni susret nakon 24h, u svrhu popunjavanja drugog dijela upitnika.REZULTATI: Obrađeni su rezultati 200 ispitanika. Muških ispitanika bilo je 88 (44,0 %), dok je ženskih ispitanika bilo 76(51,6 %). Prosječna životna dob ispitanika bila je 22,9±1,7 godina.Prosječna vrijednost odgovora dobivenih na ljestvici stanja anksioznosti u ispitanika prije pristupanja ispitu iznosila je50,1±6,1 bodova, dok je na ljestvici anksioznosti kao osobine, nakon 24 sata od ispita, iznosila 48,6±7,1 bodova, što sepokazalo statistički značajnim (p=0,020).ZAKLJUČAK: Statistički značajno veća anksioznost postoji kod studenata prije ispita nego poslije ispita. Razina anksioznostikao stanja ličnosti u ispitanika pokazala se statistički značajno veća u odnosu na anksioznost kao osobine ličnosti.