LIČNOST ŽENA OBOLJELIH OD KARCINOMA DOJKE (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Karcinom dojke je veliki zdravstveni problem suvremenog doba, posebno jer sve češće obolijevaju i vrlo mladežene. Iako je otkriveno nekoliko rizičnih faktora prvog reda, oni objašnjavaju tek 25 % svih vrsta karcinoma. Rizične faktoretražimo i među psihološkim faktorima. Dosadašnja istraživanja o povezanosti faktora ličnosti i karcinoma dojke dala sunekonzistentne rezultate. Cilj istraživanja je ispitati potencijalne razlike u crtama ličnosti između ispitanica s karcinomomdojke, te ispitanica koje nisu imale nikakav oblik karcinoma u povijesti bolesti.ISPITANICI I METODE: U istraživanju je sudjelovalo 40 žena koje su članice udruga oboljelih od raka dojke iz Mostara,Zagreba i Livna, te 39 žena bez karcinoma koje po dobi odgovaraju ispitivanoj skupini. Upotrijebljen je sociodemografskiupitnik i upitnik ličnosti NEO PI-R.REZULTATI: Ispitane su razlike na pet glavnih faktora ličnosti (Neuroticizam, Ekstraverzija, Savjesnost, Ugodnost, Otvorenostka iskustvima) i 30 faceta ličnosti. Rezultati su pokazali da se ispitivana i kontrolna skupina statistički značajnone razlikuju na pet glavnih faktora ličnosti, ali je uočena značajna veza karcinoma dojke s do sad neistraženom facetomličnosti „Vrijednosti“.ZAKLJUČAK: Istraživanje ukazuje da nema razlike između ispitivanih skupina na pet glavnih crta ličnosti s karcinomomdojke, ali da postoji razlika između ispitanica s karcinomom dojke i zdravih ispitanica kada su u pitanju nadlične vrijednosti.