UČINAK FIZIKALNE TERAPIJE NA FUNKCIONALNI OPORAVAK I KVALITETU ŽIVOTA KOD BOLESNIKA S UGRAĐENOM ENDOPROTEZOM KOLJENA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Ugradnja totalnih endoproteza koljena (TPK) u porastu je posljednje tri decenije, što je posljedica porasta brojastanovnika starije životne dobi s većom potrebom za liječenjem bolnih, degenerativno izmijenjenih zglobova.CILJ: Ispitati učinak fizikalne terapije na funkcionalni oporavak i kvalitetu života (KŽ) u bolesnika s ugrađenom endoprotezomkoljena.ISPITANICI I POSTUPCI: Istraživanje je provedeno u Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Klinici za ortopedijuSveučilišne kliničke bolnice Mostar. Istraživanje je obuhvatilo bolesnike nakon ugradnje TPK tijekom provedbe postoperativnogrehabilitacijskog tretmana. Za procijenu KŽ rabio se EQ-5D-5L upitnik, za procijenu boli vizualno-analogna ljestvicaboli (VAS), a za mjerenje opsega pokreta goniometar. Bolesnici su testirani u dva navrata, prije i nakon provedenogrehabilitacijskog tretmana.REZULTATI: Ispitivanje je obuhvatilo 40 ispitanika, od kojih je 72,5 % bilo ženskog spola (p=0,004). Prosječna životna dobispitanika bila je 67,9±5,1 godina. Pokazalo se statistički značajno povećanje fleksije (p