MJERENJE KVALITETE ŽIVOTA VEZANE UZ ZDRAVLJE KAO MJERILO USPJEŠNOSTI ZDRAVSTVENE SKRBI (Zdravstveni glasnik, 2024)
U medicinskoj znanosti mjerenje kvalitete života i kvalitete života vezane uz zdravlje predstavljaju prihvaćene instrumenteza procjenu utjecaja bolesti i različitih postupaka liječenja na bolesnikovo tjelesno ili emocionalno stanje u svakodnevnimaktivnostima. Kvaliteta života vezana uz zdravlje predstavlja dio općeg koncepta kvalitete života koji se odnosi specifičnona zdravlje osobe, a označava mjerenje funkcioniranja, blagostanja i opće percepcije zdravlja bolesnika u tri domene: fizičkoj,mentalnoj i socijalnoj. Instrumenti za mjerenje kvalitete života vezana uz zdravlje temelje se na konceptu zdravljakoji je višedimenzionalan, a izvor informacija je sam bolesnik. Mogu se klasificirati kao generički ili specifični. Generičkiinstrumenti procjenjuju koncept zdravlja koji predstavlja temeljnu humanu vrijednost i odnose se na zdravstveno stanje iblagostanje svakog pojedinca, neovisno o dobi, bolesti ili načinu liječenja. Specifični instrumenti usmjereni su na specifičnubolest, stanje ili liječenje. Danas u suvremenoj kliničkoj medicini postoje sve veći zahtjevi za ispitivanjem učinkovitosti,neškodljivosti i isplativosti novih strategija liječenja koje, osim omjera troškova i koristi, uključuju i bolesnikov osjećajzdravlja kao mjerilo uspješnosti liječenja.Cilj ovoga rada prikazati je temeljnu metodologiju, načine i značaj mjerenja kvalitete života vezane uz zdravlje u procesuevaluacije uspješnosti zdravstvene skrbi.